Tidningen är samhällets kitt
De senaste veckorna har jag fått chans att prata om journalistik och nödvändigheten
av en oberoende press. En viktig uppgift är därför att på våra plattformar kan man föra en debatt eller skapa opinion, driva sin tes, ta del av andras uppfattningar och argumentera. Att låta åsikter brytas mot varandra helt enkelt. I vårt samhälle är det just media som varit den stolta bäraren av detta ansvar. Yttrandefriheten, som för övrigt är äldst i världen med sina 200 år, har branschen förvaltat väl tack vare god publicistik och vederhäftighet och vi har klarat balansgången mellan vad man får skriva och människors integritet.
För att ett samhälle ska må bra behövs en gemensam värdegrund att stå på. Vi behöver vara överens om vad som är rätt och vad som är fel och hålla oss till spelets regler. Det betyder inte att vi måste vara lika, tvärtom. Homogena grupper må vara lätta att hantera, men fasen så tråkiga.
Om alla har samma bakgrund och drar samma slutsatser, förloras dynamiken och spänsten i en grupp. Mångfald är det begrepp som kan göra skillnad och utveckla samhället positivt. Därför är det viktigt att respektera olikheter och ha tolerans mot personer som tycker annorlunda. Då finns en plattform för alla – oavsett etnicitet, kön och ålder – nämligen det lokala mediehuset med sin journalistik. Vi ger svar på frågor som rör närsamhället, presenterar beslut i den kommunala administrationen och granskar vart skattepengar tar vägen och hur annan offentlig verksamhet bidrar till det allmänna. Den lokala journalistiken, undersöker, granskar, förklarar.
Men journalistiken informerar också och bygger broar och blir kittet som håller samman ett samhälle. Om oberoende och vederhäftig journalistik tynar bort, finns risken att mörka krafter i samhället istället tar över. Krafter som gör skillnad på folk, som hotar och anklagar andra anonymt och som väljer bort människor. Och då kan också demokratin vara hotad.
Det finns en plattform för alla – oavsett etnicitet, kön och ålder – nämligen det lokala mediehuset med sin lokala journalistik. Vi ger svar på frågor som rör närsamhället, presenterar beslut i den kommunala administrationen och granskar vart skattepengar tar vägen och hur annan offentlig verksamhet bidrar till det allmänna. Den lokala journalistiken, undersöker, granskar, förklarar. Men journalistiken informerar också och bygger broar och blir kittet som håller samman ett samhälle.
Hoppas att du trivs med tidningen, och hänger med oss i spalterna!
Ingalill Sundhage
Chefredaktör

Det här är Ingalill Sundhage
Yrke: Journalist, chefredaktör på Bohusläningen/TTELA/Strömstads Tidning.
Bor: Lägenhet på Linneby i Uddevalla.
Familj: En vuxen dotter.
Intressen: Hästen Pia. Att motionera och vara ute i naturen.
Bästa egenskap: Bra på att lyssna. Har is i magen och kan vänta när det behövs.
Mindre god egenskap: Blir så ivrig att hon kan uppfattas som aggressiv. Vill ibland knuffa på människor lite fortare än de själva vill.
Dold talang: Kan sticka även om hon inte hinner så mycket.
Roligt minne: När hon jobbade som tandhygienist kom en dag en remiss från en tandläkare i Borås, ställd till ”Bästa Pia Sundhage”. Tandläkarens egen tandhygienist var nämligen också fotbollsspelare och för dem fanns det bara en Sundhage. Så i arkiven kan framtida forskare en dag finna att Pia varit verksam inom tandvården.